Ngjarjet e ditës

Dritan Abazoviç sfidon Open Balkan, paralajmëron një nismë të re

Numri dy i qeverisë malazeze Dritan Abazoviç thotë se “Ballkani i Hapur” ka “disa elementë tërheqës”, por ka shpallur një nismë potencialisht të re midis Malit të Zi, Kosovës dhe Bosnje -Hercegovinës. Nisma duket se ka shkaktuar reagim negativ nga mediat pro ruse, pasi sipas tyre, ajo shmang Serbinë.

Abazoviç nuk e përmend Serbinë në këtë nismë të re, por të njëjtën kohë as Shqipërinë.

Abazovic tha se ai nuk ishte kundër nismave, por se kishte një inflacion të lartë të iniciativave dhe se qëlllimi nuk po arrihej. Ai beson se bashkëpunimi duhet të rritet dhe të krijohen marrëdhënie relaksuese.

Sipas Zëvendëskryeministrit të Malit të Zi, thelbi është gjetja e formave dhe modaliteteve se si të përmirësohet bashkëpunimi, i cili, shton ai, do të krijojë disa marrëdhënie më të qeta sesa janë aktualisht në të gjithë rajonin e Ballkanit.

“Pra, nuk jam i sigurt se nëse fillojmë me dy nisma, do ta gjejmë atë modalitet, sepse kemi arritur një rivalitet nismash.” Unë nuk mendoj se kjo është mënyra e duhur, por ne duhet t’i japim një shans. Unë mendoj se duhet të bëhet një iniciativë që do të ishte funksionale dhe do të krijonte mundësi që bashkëpunimi të bëhet konkret, “tha Abazovicc.

Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia kanë krijuar nismën Open Balkan. Tre liderët Rama, Zaev e Vuccicc kanë bërë thirrje që kësaj nismjeje t’i bashkohen Mali i Zi, Kosova dhe Bosnje-Hercegovina.

Kosova është kundërshtari kryesor i Open Balkan. Kryeministri Albin Kurti e cilëson atë si një nismë e Novi Sad-it që do të ketë një varësi ekonomike ndaj Beogradit.

Kjo ka shkaktuar jo pak përplasje ndërmjet Tiranës dhe Prishtinës. Kryeministrat Edi Rama dhe Albin Kurti kjanë një ndarje thelbësore për Open Balka.

Related Articles

Back to top button