Ngjarjet e ditës

Letra e plotë e Osmanit drejtuar Bidenit, ku i kërkon anëtarësimin e Kosovës në NATO

Presidentja e vendit, Vjosa Osmani i ka dërguar një letër presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, ku i ka kërkuar ndihmën e ShBA-së për t’u anëtarësuar në NATO.

“Në këtë kohë sfiduese, dhe si gjithmonë, Shtetet e Bashkuara mund të vazhdojnë të llogarisin në Republikën e Kosovës si një mike dhe aleate e përkushtuar dhe si një vend që do të mbrojë interesat tona të përbashkëta”.

“Integrimi euroatlantik ka qenë gjithmonë synimi ynë, por sot – në dritën e ngjarjeve të paprecedentë në kontinentin evropian – është prioriteti ynë kryesor i sigurisë kombëtare. Evropa po përballet me kohërat më të errëta dhe më të rrezikshme që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Ndërsa ne ndajmë qëllimin e përbashkët për mbrojtjen dhe promovimin e sigurisë globale, anëtarësimi i Kosovës në NATO është bërë imperativ. Argumentet që kundërshtojnë anëtarësimin e Kosovës në NATO shpërfillin imperativat e sigurisë në Ballkanin Perëndimor dhe nuk i shërbejnë interesit të botës së lirë demokratike, e cila është nën rrethimin në rritje nga tendencat autoritare dhe politikat e tyre agresive”.

Tutje Osmani thotë se Kosova e ka dëshmuar vazhdimisht se si dhe pse e meriton anëtarësimin në NATO.

“Pa dyshim, Republika e Kosovës ka dëshmuar vazhdimisht se si dhe pse e meriton, beson plotësisht dhe duhet të jetë anëtare e plotë e familjes euroatlantike të kombeve. Vendi im dhe qytetarët e tij kanë luftuar për dekada jo vetëm për lirinë, por për vendin tonë të merituar në familjen e kombeve euroatlantike, si një partner i besueshëm dhe i aftë në ndërtimin, ruajtjen dhe mbrojtjen e paqes dhe demokracisë. Kosova është vendi më pro amerikan dhe pro NATO-s në botë. Megjithatë, edhe sot e kësaj dite, Kosova mbetet e përjashtuar nga procesi, marrëveshjet dhe programet e zgjerimit të NATO-s, siç është Partneriteti për Paqe (Pfp) dhe ende nuk është bërë anëtare e plotë e Kartës së Adriatikut (AS)”, thuhet në letrën e Osmanit.

Më poshtë e gjeni letrën e plotë të përkthyer nga Klankosova.tv.

I nderuar President Biden,

Me kënaqësi të madhe mora mesazhin tuaj dashamirës me rastin e 14 vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës. Miqësia dhe partneriteti i qëndrueshëm midis dy vendeve tona janë të rrënjosura në vlerat e përbashkëta demokratike dhe një përkushtim për promovimin e stabilitetit dhe paqes së qëndrueshme.

Siç theksuat ju, zoti President, Republika e Kosovës ka bërë progres të jashtëzakonshëm dhe sot shërben si shembull në skenën ndërkombëtare. Kosova është transformuar nga një shoqëri e shkatërruar nga lufta në një vend që respekton dhe vlerëson demokracinë dhe vlerat që e mbështesin atë. Ne mbajmë zgjedhje shembullore të lira dhe të ndershme, ofrojmë mbrojtje të avancuar ligjore për pakicat etnike dhe pakicat e tjera dhe kontribuojmë në shkaqet globale të paqes, sigurisë dhe veprimeve humanitare. Së fundmi, ne iu bashkuam botës demokratike në vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë për luftën e saj të paprovokuar kundër Ukrainës dhe treguam gatishmëri për të pritur refugjatë ukrainas. Ne jemi gjithmonë të përulur që kemi mundësinë t’i kthejmë aleatët tanë pas dekadave të investimeve politike, ekonomike dhe ushtarake në vendin tonë.
Kosova sot është një faktor kyç në promovimin e stabilitetit rajonal. Kjo është në fund të fundit vendosmëria e popullit të Kosovës, por është edhe arritja jonë e përbashkët, prandaj

SHBA vazhdon të mbajë një vend të veçantë në zemrat dhe mendjet e popullit tonë. Në këtë kohë sfiduese, dhe si gjithmonë, Shtetet e Bashkuara mund të vazhdojnë të llogarisin në Republikën e Kosovës si një mike dhe aleate e përkushtuar dhe si një vend që do të mbrojë interesat tona të përbashkëta.

Integrimi euroatlantik ka qenë gjithmonë synimi ynë, por sot – në dritën e ngjarjeve të paprecedentë në kontinentin evropian – është prioriteti ynë kryesor i sigurisë kombëtare. Evropa po përballet me kohërat më të errëta dhe më të rrezikshme që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Ndërsa ne ndajmë qëllimin e përbashkët për mbrojtjen dhe promovimin e sigurisë globale, anëtarësimi i Kosovës në NATO është bërë imperativ. Argumentet që kundërshtojnë anëtarësimin e Kosovës në NATO shpërfillin imperativat e sigurisë në Ballkanin Perëndimor dhe nuk i shërbejnë interesit të botës së lirë demokratike, e cila është nën rrethimin në rritje nga tendencat autoritare dhe politikat e tyre agresive.

Pa dyshim, Republika e Kosovës ka dëshmuar vazhdimisht se si dhe pse e meriton, beson plotësisht dhe duhet të jetë anëtare e plotë e familjes euroatlantike të kombeve. Vendi im dhe qytetarët e tij kanë luftuar për dekada jo vetëm për lirinë, por për vendin tonë të merituar në familjen e kombeve euroatlantike, si një partner i besueshëm dhe i aftë në ndërtimin, ruajtjen dhe mbrojtjen e paqes dhe demokracisë. Kosova është vendi më pro amerikan dhe pro NATO-s në botë. Megjithatë, edhe sot e kësaj dite, Kosova mbetet e përjashtuar nga procesi, marrëveshjet dhe programet e zgjerimit të NATO-s, siç është Partneriteti për Paqe (Pfp) dhe ende nuk është bërë anëtare e plotë e Kartës së Adriatikut (AS).

Si Presidente e Republikës së Kosovës, e pranoj se politika e jashtme dhe e sigurisë kombëtare e SHBA-së për Evropën përqendrohet në një Evropë të lirë, të plotë dhe në paqe dhe se integrimi i plotë i Ballkanit Perëndimor në strukturat euroatlantike është pjesë e një stabiliteti. marrëdhënie transatlantike. Duke pasur parasysh këtë, ne shprehim besimin dhe pritshmërinë tonë që SHBA-të do të përdorin lidershipin dhe ndikimin e tyre për të mbështetur dhe avancuar në mënyrë aktive procesin kompleks të anëtarësimit në NATO për Kosovën, duke filluar me programin pfp dhe anëtarësimin e plotë në Kartën e Adriatikut.

Ndërsa sytë e botës janë me të drejtë në luftën shkatërruese në Ukrainë tani, ne nuk duhet të harrojmë situatën e brishtë me të cilën përballemi në Ballkan. Jemi të ekspozuar ndaj përpjekjeve të vazhdueshme të Rusisë për të minuar Kosovën dhe destabilizuar të gjithë Ballkanin Perëndimor. Revizionizmi i Putinit është një përpjekje për të minuar parimet dhe vlerat thelbësore që qëndrojnë në themelin e sistemit ndërkombëtar të pas Luftës së Dytë Botërore.

Përballë këtyre zhvillimeve, Republika e Kosovës qëndron në prag të Shteteve të Bashkuara, Bashkimit Evropian dhe vendeve të tjera demokratike anembanë botës kundër veprimeve kërcënuese të Rusisë të pranuara në heshtje dhe të dukshme dhe të mbështetura ndryshe nga përfaqësuesi i saj në Ballkanin Perëndimor. Fillimi i programit pfp të NATO-s fillimisht, dhe përfundimisht, një anëtarësim i plotë në Aleancë, do të kontribuonte ndjeshëm drejt konsolidimit dhe fuqizimit të këtyre përpjekjeve. Ne jemi me shpresë dhe optimistë se do të kemi mbështetjen e aleatit tonë më të madh, Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në këtë përpjekje vendimtare.

Pres me padurim mundësinë për t’u takuar me ju personalisht sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ju lutemi pranoni, zoti President, garancitë e konsideratës sime më të lartë për ju dhe vendin tuaj. Zoti i bekoftë kombet tona dhe botën e lirë.

Sinqerisht,
Vjosa Osmani Sadriu Presidente e Republikës së Kosovës

Related Articles

Back to top button