Ngjarjet e ditës

Lufta e ka sjellë botën në prag të një krize ushqimore që mund të prekë miliona njerëz!

Ekspertët thonë se bota po kujdeset drejt një krize ushqimore që mund të prekë miliona njerëz. Çmimet rekord të larta të gazit natyror kanë detyruar shumë kompani të kufizojnë prodhimin e tyre të amoniakut dhe uresë në Europë në 45% të kapacitetit. Me më pak nga këta dy përbërës thelbësorë bujqësorë, ai pret efekte të dëmshme për furnizimet globale të ushqimit.

Dy javë pasi Rusia pushtoi Ukrainën, çmimet e produkteve kryesore bujqësore të prodhuara në rajon janë rritur në qiell. Problemi më i madh është gruri, një element kryesor i qilarit. Furnizimet nga Rusia dhe Ukraina, të cilat së bashku përbëjnë pothuajse 30% të tregtisë globale të grurit, tani janë në rrezik. Çmimet globale të grurit arritën nivelin më të lartë të të gjitha kohërave në fillim të kësaj jave.

Një problem tjetër madhor është qasja në pleh. Esenciale për fermerët që të arrijnë objektivat e tyre të prodhimit për të korrat, nuk ka qenë kurrë më e shtrenjtë, pasi eksportet nga Rusia po ndalen. Prodhimi në Europë është ulur gjithashtu falë rritjes së çmimit të gazit natyror, një përbërës kyç në plehrat me bazë azoti si ureja.

Situata po tund kambanat e alarmit për ekspertët globalë të shëndetit. Kostoja e misrit, sojës dhe vajrave vegjetale ka qenë gjithashtu në rritje. Ministrat e Bujqësisë nga vendet e G7 thanë të premten se “mbeten të vendosur për të bërë atë që është e nevojshme për të parandaluar dhe për t’iu përgjigjur një krize ushqimore”.

Por nga frika e mungesës, vendet tashmë po kthehen nga brenda, gjë që përfundimisht mund të lërë më pak ushqim për ata që kanë nevojë. Egjipti sapo ndaloi eksportin e grurit, miellit, thjerrëzave dhe fasuleve mes shqetësimeve në rritje për rezervat ushqimore në shtetin më të populluar të botës arabe. Indonezia ka forcuar gjithashtu kufizimet e eksportit për vajin e palmës, i cili është një komponent në vajin e gatimit, si dhe në kozmetikë dhe disa mallra të paketuara si çokollata. Është prodhuesi më i mirë në botë i produktit.

Ministrat e G7 u bënë thirrje vendeve që “të mbajnë të hapur tregjet e tyre ushqimore dhe bujqësore dhe të ruhen nga çdo masë kufizuese e pajustifikuar mbi eksportet e tyre”. “Çdo rritje e mëtejshme në nivelet e çmimeve të ushqimit dhe paqëndrueshmëria në tregjet ndërkombëtare mund të kërcënojë sigurinë ushqimore dhe ushqimin në shkallë globale, veçanërisht në mesin e më të rrezikuarve që jetojnë në mjedise me siguri të ulët ushqimore”, thanë ata në një deklaratë.

Vendet perëndimore me më shumë akses në bujqësi do të dëmtohen gjithashtu. Konsumatorët atje tashmë janë goditur nga çmimet e larta dhe situata pritet të përkeqësohet më tej.

Related Articles

Back to top button