Ngjarjet e ditës

Rritja e çmimeve për konsum, Biden fajëson Putinin

Presidenti i SHBA’së, Joe Biden, ka reaguar ndaj lajmeve se çmimet e konsumit janë rritur me mbi 7.9% gjatë 12 muajve të fundit, duke sugjeruar se raporti i ri i indeksit të çmimeve të konsumit pasqyronte “shtrëngimin që amerikanët po ndiejnë për shkak të pushtimit rus të Ukrainës”.

Biden fajësoi presidentin rus Vladimir Putin dhe pushtimin e tij në Ukrainë për rritjen e çmimeve, por tha se sanksionet që SHBA i ka vendosur Rusisë si përgjigje janë “shumë më shkatërruese sesa kostot me të cilat përballen amerikanët në shtëpi”.

“Raporti i sotëm për inflacion është një përkujtues që buxhetet e amerikanëve po ndikohen nga rritja e çmimeve dhe familjet kanë filluar ta ndjejnë ndikimin e rritjes së çmimeve nga Putini. Kontribuues i madh i rritjes së çmimeve është rritja e çmimeve të gazit dhe energjisë pasi tregjet reaguan ndaj veprimeve agresive të Putinit”, tha Biden në një deklaratë.

“Siç e kam thënë që në fillim, do të ketë kosto nëpër shtëpi pasi ne vendosim sanksione në përgjigje të luftës së paprovokuar të Putinit, por amerikanët mund ta dinë këtë: kostot që po i imponojmë Putinit dhe miqve të tij janë shumë më shkatërruese sesa kostot me të cilat përballemi”.

Biden tha se është duke bërë përpjekje për të ulur çmimet.

Related Articles

Back to top button